9 Şubat 2011 Çarşamba

GATEAU BRETON



Fransa'nın kuzey batı ucunda okyanus kenarında kendi halinde bir bölge... Ilıman bir iklim, iyot kokulu esintili bir hava, derinlerde bir yerde hafif bir gizem, belki biraz sis ve 17. yüzyıldan bu yana yapılmış pek çok deniz fenerinden yayılan ışıklar... Britanya'dan bahsediyorum. 

Ya da, ünlü "Plougastel-Daoulas" çilekleri (bölgede bir çilek müzesi de var), Normandiya elmaları, bunlardan yapılan elma şarapları "Cidre", binbir çeşit deniz ürünleri, özellikle de eşsiz istiridyeler, tuzun "Rolls Royce"u sayılan "Fleur de Sel" ve yöreye özgü tereyağı mıdır Britanya'yı özel yapan? 

Tavus kuşları gibi görkemli duran yaşlı hanımları, onca rüzgara rağmen başlarına "Bigouden"lerini takıp salınırlar. Bölgenin her bir yanında bulunan, milattan önce 6000'lere kadar uzanan "menhir"ler gibi göğe yükselir, dimdik dururlar. Ama dantel gibi işlenmişlerdir. Pek latiftirler bu hanımlar. Pek de becerikli...



"Kouign-amann"lar, kara buğday unundan kreplerle beslerler yavrularını. Bir de geleneksel "Gateau Breton" ile... Diğer sevdikleriyle de paylaşırlar tabi ki... Zira misafirlere ekmek ve tereyağı ikram etmemek bölgede kabalık sayılır. 



Hafif tuzlu bir tadı olan Britanya tereyağının içine aslında yüzde 2-3'ten fazla tuz eklenmiyor. Yani her yerde katıldığından daha fazla değil. Ancak o yörenin ineklerinin beslendiği otlar okyanus esintisinin tuzu ile lezzetleniyor.  Tabi bunlarla beslenen ineklerin sütü de... 

Bir kek ve kurabiye arası geleneksel bir yiyecek olan ve bire bir oranında, yani yüksek oranda tereyağı içeren "Gateau Breton"un tadında da hissedilmeli bu tuz. 




Dışı kıtır, içi ise ağızda dağılıyor. Beş çayı ya da kahvaltıda üzerine bir parça marmelat sürüp yuvarlamak için harika bir ürün. Hatta içine bir kat marmelat sürülmüş versiyonları da var. 



Erik ya da ahududuyu seçiyorlar geleneksel olarak. Ertesi gün ve ondan sonraki günde de harika oluyor. Onu önce unutup sonra birden hatırlayıverdiğinizde mesela...




Bayatlayıp yavanlaşmıyor kek gibi. Un, şeker, tereyağı ve yumurtanın binlerce farklı buluşmasından biri... Britanya'nın ruhu, ağzınızda dağılıyor. 






GATEAU BRETON

Malzemeler:

  • 285 gr. Un
  • 225 gr. Toz şeker
  • 250 gr. oda ısısında yumuşamış Tereyağı + ufak bir parça kalıbı yağlamak için 
  • 6 Yumurta sarısı
  • 60 ml. Rom
  • 1/2 Portakalın rendelenmiş kabuğu
  • Bir fiske tuz
Yapılışı:

  • Fırını 180'C'ye ısıtın. 
  • 10 santime 20 santimlik dikdörtgen bir kek kalıbını hafifçe yağlayın. 
  • Unu, şekeri, tuzu, tereyağını,Rom'u ve portakal kabuğunu bir kap içerisinde iyice yedirerek karıştırın. 
  • Yumurtalardan yarım tatlı kaşığı kadarını ayırıp kalanını hamura katın. 
  • Karışımı kek kalıbına koyup üzerini düzeltin. 
  • 20 dakika buzdolabında bekletin. 
  • Çıkarıp ayırdığınız yumurta sarısını bir kaç damla suyla inceltip kekin üzerine sürün. Çatalla üzerini çizerek keke şekil verin. Bu işlem kekin pişerken düzensizce kabarmasını önleyecektir. Tekrar yumurta sürün. 
  • Isınmış fırının orta rafında 1 saat 10 dakika kadar pişirin. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder