26 Eylül 2012 Çarşamba

GALA ELMALARI


GALALAR
Küçük, kırmızımsı-sarımsı çizgii. ince kabuklu, tatlı ve kütür Gala elmaları. Kuzey Yarımküre'de Mayıs ayında yetişmeye başlarlar, Ağustos sonu, Eylül başı olgunlaşırlar. Sert dokusu ve piştikçe derinleşen birkaç katmanlı tadı onları tatlı yapımı için harika kılar. 1930'lu yıllarda ilk kez Yeni Zelanda'da J.H. Kidd tarafından "Kidd's Orange Red" ve "Golden Delicious" elma türlerinin kırması olarak türetildi. "Kidd's Orange Red"in ise "Cox's Orange Pippin" ve "Red Delicious" elma türlerinin kırması olduğunu hatırlarsak Gala Elması'nı dünyanın en lezzetli üç elmasının bir kırması olarak tarif edebiliriz. Bu da haliyle onları popüler yapıyor. Darbelere dayanıklı olması ve soğuk hava depolarında iyi saklanabilme özellikleri ise tüccarların ağzını daha da sulandırıyor. Bu sebepten olacak ki, Türkiye'de yetişen Gala elmaların büyük kısmı ihraç edilirken Avrupa standartlarına uymadığı için iç tüketime sunulanları bu ayın başlarından itibaren marketlerde ve semt pazarlarında bulmak mümkün. Organik pazarlarda ise üzerleri parafinle kaplanmamış Gala'lar, hatta Gala'nın "seçkin sporları"ndan elde edilmiş "Royal Gala"lar bulunabilir. 


SEÇKİN TORUNLAR
Bu seçkin torunlar meselesi ilginç bir mevzu. Örneğin bir meyve ağacının bir ucundan ağacın geri kalanındaki meyvelere benzemeyen bir 'ucube' çıkıyor. Bunlar daha kırmızı Gala'lar, kırmızı "Anjou" armutları ya da tüysüz şeftali olarak parlayan Nektarinler olabilir. Sonra sürprizlere meraklı insanoğlu bu sporları alıp başlı başına bir bitkiymişcesine dikiyor ve işte buyrun size, aynı türün seçkin torunları doğuyor. İnsanoğlu hep daha koyu kırmızı renkli, daha kütür ve sulu, daha mükemmel ve kusursuz görünen meyveler bekleyip dururken üreticiler bu talebe bir yanıt arar dururlar. Kim daha güzel elmalar, daha yaşanılası bir dünya ve mutlu halklar istemez ki? Daha kırmızı ve lezzetli elmalar kadar daha iyi bir dünya mümkün mü? Tabi ki! Hep daha iyi bir dünya mümkün. Önemli olan niyet. Daha iyi bir dünya istiyor muyuz? Yoksa yalnızca daha bencil olmak ve hep kendimiz için daha fazlasını, daha da fazlasını mı istiyoruz?


YETERİNCE ELMA
Tatminkar bir "ince" tart için ne kadar elma gerekir peki? Damakta fındıkımsı bir tereyağı tadı bırakan ve ısırır ısırmaz ağızda dağılan incecik, çıtır bir tart hamuru ne kadar çok elma taşıyabilir? Her ince tart pek tabi ki kendi çapı kadar elma taşıyabilir. Peki ama bir elma ne kadar lezzet taşıyabilir? Taze yendiğinde tatlı ve sulu tadı ağızda içinizi ferahlatan bir his bırakırken biraz tarçın, biraz tereyağı ve biraz da şeker ile pişen Gala elmaların tadına karamel, kurutulmuş üzüm, tropikal meyveler ve yasemin nüansları eklenir. Tüm bu katmanlar üst üste binip karmaşık bir bütün yaratırken, elmalar kadar eski insanoğlunun DNA derinliklerinde bu katmanlar hızlıca birer karşılık bulur ve anında basit bir tatmin yaratır. Ne de olsa sonuçta bu bir elmadır. Küçük, kırmızımsı-sarımsı çizgili, ince kabuklu, tatlı ve kütür Gala elmaları.







ELMALI "İNCE" TART

Malzemeler (26 cm çapında, 2 cm yüksekliğindeki tart kalıbı için);

    Tart Hamuru için;

  • 112 gr. Tereyağı
  • 75 gr. Pudra Şekeri
  • 1 Yumurta
  • 225 gr. Un
    İç Malzemesi için;
  • 5 adet Gala Elma
  • 15 gr. Tereyağı
  • 25 + 100 gr. Toz Şeker
  • 1 çay kaşığı Toz Tarçın
  • 1 Yumurta
  • 2 Yumurta Sarısı
  • 30 gr. Toz Badem
  • 30 gr. Un
  • 100 ml. Süt
  • 200 ml. Krema
  • 1/4 çubuk Vanilya
Yapılışı;
  • Tart hamuru için tereyağını pudra şekeriyle beraber bir ufak mutfak robotunda karıştırın.
  • Yumurtayı ekleyip biraz daha karıştırın.
  • En sonunda unu ekleyin ve hızlıca karıştırıp kısa sürede mutfak robotunun haznesinden alın. Yoğurmayın, fazla karıştırmayın.
  • Hamuru elinizle toparlayıp streç filme sarın ve buzdolabında an az 2 saat, hatta mümkünse bir gece önceden bekletin.
  • Hamuru merdane yardımıyla iki yağlı kağıt arasında hiç un kullanmadan 3 mm. inceliğinde açın ve kalıbınızı bu hamurla döşeyin. Pişerken kabarmaması için bir çatalın ucuyla tartın tabanında hafif delikler açın.
  • Kalıba döşenmiş tart hamurunu 1 saat daha buzdolabında bekletin.
  • Bu arada fırını 180'c'ye ısıtın. Tam orta rafına bir fırın tepsisi bırakın.
  • Tart hamurunun üzerine yağlı kağıt serin ve onun da üzerine ağırlık yapması için kuru fasulyeler ve nohutlar koyun.
  • Hamuru bu şekilde fırındaki tepsinin üzerinde 12 dakika pişirin. 
  • Hamurun üzerindeki yağlı kağıdı ve fasulyeleri dikkatlice alıp 5 dakika daha pişirin. 
  • Ön pişirme yaptığınız tart hamurunuzu bir tel ızgara ya da yanmayan ocağınızın ızgaraları üzerine koyup soğumaya bırakın.
  • Fırının ısısını 170'C'ye düşürün.
  • Bu arada elmaları soyun, dörde bölüp çekirdeklerini çıkarın ve 1 santimetrelik dilimler halinde doğrayın.
  • Elma dilimlerini 15 gr. tereyağı, 25 gr. toz şeker ve toz tarçın ile birlikte yapışmaz yüzeyli bir tavada elmalar hafifçe yumuşayıncaya dek pişirin. Yayvan bir tabağa alıp sogumaya birakın.
  • Krema karışımını hazırlamak için yumurtayı ve yumurta sarılarını derince bir kasede 100 gram şekerle birlikte çırpın.
  • Çırpmaya devam ederek toz bademi ve unu ilave edin. 
  • Vanilya çubuğunu boylamasına yarın ve bıçağın tersiyle içini sıyırın. Krema ve sütle birlikte karışıma ilave edin. Homojen bir karışım elde edinceye dek karıştırın.
  • Soğumuş elma dilimlerini tart hamurunun üzerine döşeyin. Üzerine de hazırladığınız krema karışımını bir kaşığın yardımıyla yayarak dökün. 
  • Tartınızı tekrar fırına verin. 40 dakika, üzeri güzelce kızarıncaya dek pişirin.
  • Tartı fırından alıp tekrar bir tel ızgaranın üzerinde soğumaya bırakın. 
  • Dilerseniz dilimleyerek kaymaklı dondurma ile servis edin. 

4 yorum:

  1. Harika bir anlatımınız var. Tart ise müthiş görünüyor.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim. Mükemmel tartlara yıllardır tutkunum.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,
    oncelikle ellerinize veyureginize saglık. zevkle takip ediyorum.
    şu an yukarıdaki tarifinizi denerken farkettim; iç malzemesi listesindeki süt ve krema, vanilya tarifin içinde kullanılmamış.
    dogrusu hangisidir acaba?

    YanıtlaSil
  4. Üzgünüm. Haklısınız, yapılış kısmında vanilya, krema ve sütü atlamışım. Düzelttim. İlginiz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil