6 Mart 2011 Pazar

ELMALAR






Düşük kalorili, mide dostu, ferahlatıcı, iyileştirici, tansiyonu düzenleyici, yeşil, sarı, kırmızı elmalar. Çantanıza girer, açlığı yatıştırır, sizi zinde tutar. Kokuları tatlı tatlı sarar odayı. İnsana kendini iyi hissettirirler. Meyveler içerisinde en bol pektin içeren çekirdekleri taşırlar. Kurusu, kompostosu, alkollü içeceği, nefis tartları yapılır, suyu içilir. Tüm mütevazilikleriyle hem daima ulaşılabilirlerdir hem de hep çekici, hatta baştan çıkarıcı.
     
I WILL GIVE MY LOVE AN APPLE 
I will give my love an apple without any core
I will give my love a house without any door              
I will give my love a palace wherein she may be
And she may unlock it without any key
My head is the apple without any core
My mind is the house without any door
My heart is the palace wherein she may be
And she may unlock it without any key
Anonim İngiliz halk şarkısı. Dinlemek için tıklayın.


Arkeologlar insanların elma yediğine dair M.Ö. 6500'e uzanan tarihlere kadar bulgulara rastlamış. Kökenleri Hazar Denizi ile Karadeniz arasındaki bölgeye dayanan elmaların bugün halen Kazakistan'da 'Alma' adıyla yabani olanlarına rastlanmaktadır. Gül ailesinin bir uzantısı olan elma meyvesinin aşılanma yoluyla bugün kayıtlı olan 7500 cinsi dünyanın dört bir yanına dağılmıştır. Bunlardan en meşhur olan bir kaç tanesi tatlı 'golden', yeşil 'granny smith', sarı üzeri kırmızı çizgili, çok lezzetli 'gala', ismini Kanadalı çiftçi üreticisinden alan 'McIntosh', kalın kabuklu 'Roma' ve 'star king'. Oda sıcaklığında bekletildiğinde on kat daha hızlı olgunlaşan elmalar için ideal saklama ısısı 2-4 'C'.



Etkileyici manzaralarıyla ünlü empresyonizmin evi olan Fransa'nın Normandy bölgesi de elmaları ve bunlardan ürettikleri 'Calvados Brandy'leri ile ünlü.

Eski Yunan kültürüne göre birine elma vererek, ona aşkınızı ilan edebilirsiniz. Sevdiğiniz biraz nazlıysa bu aşk-ı ilanı bir kaç güne yaymak ve daha ikna edici olabilmek için ise ona bir elma marmeladı hazırlayın derim. İyi bir tarifim var. Elmaların hem suyunun hem de bolca tanesinin kullanıldığı, çok uzun süre kaynatılmayan ve dolayısıyla elmaların tazeliğinin yitirilmediği bir tarif bu.








ELMA MARMELADI

Malzemeler; (700 gr. için)


  • 400 gr. soyulmuş, küp doğranmış Elma
  • 300 ml. taze sıkılmış Elma suyu
  • 300 ml. Su
  • 350 gr. Toz şeker
Yapılışı;

  • Elma suyu ve suyu bir tencereye koyun. Soyduğunuz elmaların kabuk ve çekirdeklerini bir tülbente koyup sararak tencerenin içine daldırın. Tencereyi orta hararette yanan ateşe koyun ve kapağı açık vaziyette üçte biri buharlaşana dek kaynatın.
  • Şekeri ekleyip 5 dakika daha kaynatın. 
  • Ufak küpler halinde doğranmış elmaları tencereye koyun. 25 dakika kadar orta-kısık ateşte kapağı açık olarak tıkırdatın. Bu süre içerisinde ara sıra tahta bir kaşıkla alt üst ederek elmaları karıştırabilirsiniz. Tülbenti çıkarın.
  • Kaynatılarak temizlenmiş kavanozlara paylaştırıp kapaklarını kapayıp ters çevirip ılınmaya bırakın. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder