26 Ağustos 2012 Pazar

LİMONATA


NEDİR BİR LİMON OLMANIN BEDELİ?

ELLİ, ALTMIŞ KURUŞ?
SERİN BİR SÜPERMARKETTE HER ZAMANKİ ALIŞVERİŞİNİ YAPAN BİR KÜSTAH YA DA GÜNLERDİR SAHARA'DA HERHANGİ BIR SIVI İÇİN YANIP TUTUŞARAK YÜRÜYEN BEDBAHT BİR BEDEVİ İÇİN?


"HER ŞEYİN MERKEZİ" İNSANLAR VE ÇOK SEVGİLİ KURUŞLARI İÇİN DEĞİL, BİR LİMON İÇİN NEDİR PEKİ HAYAT? NASIL BAŞLAR, NEREDE SONLANIR? NE BİÇİM ANILARLA DOLUDUR KİM BİLİR. KİM BİLİR?


SEVGİLİ AĞACININ MEYVESİ OLARAK İLK KEZ KUCAKLADIĞI HAYATI GERİDE BIRAKMAK NEDİR? NEDİR O'NDAN VE TOPRAĞINDAN KOPMAK?


KUZEYE GİDEN BİR KAMYONUN TEPESİNDEN DÜŞMEK Mİ BEKLER, BİR YOL KENARINDA ONU? TEPE BAŞINDA YA DA KURU, TOZLU, KİREÇLİ BİR TOPRAKTA? TÜM O GÜRÜLTÜ, PATIRTI VE DEĞERSİZLEŞMENİN ARDINDAN MUTLAK BİR SESSİZLİK, YAKAN BIR GÜNEŞ, TERKEDİLMİŞLİK VE UMURSAMAZLIKTA MI BEDEN BULUR KENDİNE ÖLÜM? KÜÇÜCÜK, FIÇICIK BİR LİMONDAN NEDİR İSTEDİĞİ?


KAÇI CÜRET EDER BİR LİMON GİBİ YAŞAMAYA? SAPSARI KESİLMİŞ VÜCUDUNUZ VE TÜM EKŞİLİĞİNİZLE DURABİLİR MİSİNİZ BİİİİİN-LEEER-CE TATLI PORTAKALIN ARASINDA? BİRİNİN ÇORBASINA YA DA SALATASINA EKŞİMEK İÇİN BEKLEMEK NEDİR? YA DA BİR BUZDOLABI KÖŞESİNDE, SOĞANLAR VE DİĞER ÇÜRÜMÜŞ BİLMEM NELERLE BİRLİKTE UNUTULMAYA SABREDEBİLİR MİSİNİZ? İÇİNİZDEKİ KUVVETLİ TOPRAĞA KAVUŞMA ARZUSUYLA.


BİR TATLININ BAŞ TACI OLMAYI HAYAL EDERKEN, KABUKLARIYLA BİR KEKİN İÇİNDEN GEÇMEK? ÖYLESİNE?


KAÇ TANESİ TATLI BİR LİMONATAYA RUH VERİR? SERİN SERİN BEKLER SOĞUK BİR ODADA. KENDİ KADAR SARI GÜNEŞİN YAKICI ELLERİNDEN UZAKTA, ŞEKERLENİR.


SIRF TATLI BİR SON İÇİN, BİR LİMONATA İÇİN; BİR RENDENİN EN UCUBE BIÇAKLARIYLA YÜZLEŞEBİLİR MİSİNİZ?




NEDİR BİR LİMON OLMAK?









Dünya'nın pek çok yerinde sevilerek tüketilen limonatanın tarihe geçtiği ilk dönem 10 ve 13. Yüzyıllar arası Kahire'deki Musevilerin tuttuğu kayıtlar. Bu dönemlerde bolca limon, şeker ve su ile hazırlanan içeceğin hem bolca tüketildiği hem de ihraç edildiği yazılmış.

LİMONATA

Malzemeler (1,5 litre için);

  • 4 adet kalın kabuklu Limon
  • 1 adet kalın kabuklu Portakal
  • 210 gram (1 su bardağı) Toz Şeker
  • 1100 ml. (5 su bardağı) İçme Suyu 
Yapılışı;
  • Limonların ve portakalın kabuklarını beyaz kısmını almayacak şekilde rendenin yıldız uçlu tarafıyla genişce bir kasenin içine rendeleyin.
  • Rendelenmiş kabuklara toz şekeri ilave edin ve elinizle birkaç dakika yoğurun.
  • Limonlar ve portakalı enlemesine ikiye bölüp suyunu sıkın. 
  • Kasedeki kabuk, şeker karışımına limon suyunu ekleyin. Karıştırın.
  • Karışımın üzerini örterek buzdolabına kaldırın ve 8 saat bekletin. 
  • Beklettiğiniz karışımı bir tencereye alın. Yalnızca şeker eriyinceye dek ara sıra karıştırarak ısıtın.
  • Isınan limonata özünü soğumaya bırakın.
  • İyice soğuduktan sonra tülbent bir bezden limonata özünü süzün. 
  • Elde ettiğiniz öze içme suyunu ilave edin ve karıştırın.  
  • Su oranını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Daha tatlımsı ya da daha az tatlımsı bir limonata için suyu  yarım veya bir bardak azaltabilir ya da  arttırabilirsiniz.

2 yorum:

  1. Bir limonata ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi :)

    YanıtlaSil
  2. limonatanın hem tadı hem görüntüsü muhteşem oldu, tarif için teşekkürler Eser Bey...

    YanıtlaSil