9 Eylül 2011 Cuma

ŞEFTALİ


Ülkede politik bir dengesizlik ve karmaşa hakimdir. Bir balıkçının kayığıyla yanlışlıkla girdiği bir nehir söz konusudur. Nehir bir ormanın içine uzanır. Orman filizlenmiş şeftali ağaçlarıyla doludur. Yerler ise dökülmüş şeftali ağacı çiçekleriyle. Nehrin sonuna vardığında adam bir pınar bulur. Çok geçmeden arkasındaki mağarayı fark eder. Dar bir geçitten geçer. Karanlıkta ilerler. Merakına karşı koyamaz. Sonunda her yaştan insanın ve hayvanların olduğu bir köye ulaşır. Köyün sakinleri onu görünce şaşırırlar ancak dostça davranırlar. Memleketin huzursuzluk içinde bir çalkantıya girdiği dönemlerde buraya geldiklerini ve dışarıdaki dünya ile ilişkilerini kestiklerini anlatırlar. Neler olup bittiği ile ilgili hiçbir fikirlerinin olmadıklarını söylerler.

Balıkçı bu mis gibi cennet bahçesinde bir hafta kalır. Burada çok güzel ağırlanmıştır. Köyün sakinleri balıkçıdan tek bir ricada bulunur. Buradan kimseye bahsetmemesini isterler. Ancak adam köyden çıktıktan sonra eve dönerken dönüş yolunu işaretler. Döndükten sonra da herkese buradan bahseder. Pek çok insan burayı görmek istese de nafiledir. Tekrar tekrar aramalarına rağmen kimse burayı bulamaz.


Tao Yuanming M.S. 4. yüzyılda kaleme aldığı "Şeftali Çiçeği Pınarı" adlı ütopik fablında böyle tasvir eder bu diyarı. Çin'de başka masallar ve hikayelere de konu olmuştur şeftali. Ana vatanı olan bu yerde hakkını verirler şeftalinin. Yapraklarından önce açan bol çiçekleri ile şeftali ağacı Çin'de uzun yaşam, bolluk ve saadetle özdeşleştirilir. 


İpek yoluyla Batı Asya ve Levant bölgesine milattan önceki dönemlerde taşınır. Akdeniz'in geri kalanına Büyük İskender'in Pers İmparatorluğu'nu fethetmesiyle taşınır. Bu yüzden ona 'Pers elması' anlamına gelen malum persicum derler. Akdeniz halklarında bu meyve için kullanılan isim "Pers"ten türemiştir. Bizim dilimize ise direkt Farsça'dan geçmiş; Şaft- Kaba, alü- erik anlamında kullanılan bir kelimeden. Erik, badem, kayısı gibi gül ailesinden geliyor.


Kırmızıdan sarıya çalan turuncumsu rengi, hülyalı kokusu  ve aromalı tadıyla ütopik bir dünyadan gelmiş gibidir. Dünya bir şeftali olsaydı kurtçuk olarak doğmayı kabul ederdim doğrusu. O ne mutlu bir hayat olurdu. Hatta düşündüm de dünyanın bir şeftali olmasına da gerek yok, ben bir şeftali kurtçuğu olsaydım da olurdu. 

Pişirilmeye de elverişli bir meyve. Hatta aroması daha da yoğunlaşıyor. Çeşitli tariflerde başka lezzetlerle buluşmaya yatkın. Adeta flörtözdür şeftali. Bu hali beni hayalden hayale sürüklüyor. Hani hayal diyorsam, yalın güzelliğini bozmadan onu nasıl bir tabakta tatlı kılığına sokarım türünden şeyler. Şeftalisiz bir yaz düşünemiyorum.  Birbirini kovalayan aylarda bir geçit törenindeymiş gibi meyveler tezgahtan geçerken ben en güzel şeftalileri beklerim. Temmuz'da ilk çıkanları pas geçerim. Ağustos'un ortalarına saklarım iştahımı. Güzelce kızarmış, olgunlaşmış, kokulu yarmaları beklerim. Hiç bir zaman da doyamam. Bir daha ki yazı beklemeye değer kılar hayatı şeftaliler.


Bir başka Çin hikayesine göre 6000 yıl bekler Sekiz Ölümsüz, Ölümsüzlük Şeftali'lerinden yemek için. İlk 3000 yılda çiçekleri ve yaprakları olur. İkincisinde ise meyveleri. Ölümsüzlere dahi hayat verir şeftali.


Nektarinin çoğunlukla bir tür erik-şeftali melezi olduğu düşünülür, değildir. Şeftali ağacından türemiştir. Baskın olmayan bir genin doğal mutasyonu sonucu oluşmuştur. Belki de kabuğundaki tüylerine dayanamayanlar için bir lütuf olarak belirmiştir yeryüzü evlatları için.    






'SABLE' BİSKÜVİSİ İLE ŞEFTALİ VE BEYAZ ÇİKOLATA 'MOUSSE'

Malzemeler; (4 Porsiyon)


ŞEFTALİ 'MOUSSE'

  • 300 gr. Şeftali Püresi (500 gr. doğranmış şeftaliyi 150 gram şekerle kapağı kapalı vaziyette yumuşayıncaya kadar pişirin ve mutfak robotunda pürüzsüz hale gelinceye kadar çekin. Soğutun. Bir kısmını tabağa dökmek için ayırın.)
  • 1 yaprak Jelatin
  • 200 ml. Krema

BEYAZ ÇİKOLATA 'MOUSSE'
  • 180 ml. Süt
  • 1/2 Vanilya Çubuğu
  • 1 1/2 adet yaprak Jelatin
  • 250 gr. doğranmış Beyaz Çikolata
  • 250 gr. Krema

PATE SABLEE
  • 250 gr. Un
  • 200 gr. Tereyağı (ufak küplere doğranmış ve hafifçe yumuşamış)
  • 100 gr. Pudra Şekeri
  • Bir tutam Tuz
  • 2 Yumurta Sarısı

PASTACI KREMASI
  • 300 ml. Süt
  • 40 gr. Un
  • 40 gr. Tereyağı
  • 75 gr. Şeker
  • 1/2 Vanilya Çubuğu 
VİŞNE SOSU
  • 150 gr. çekirdekleri ayıklanmış Vişne
  • 30 gr. Şeker

  • Çekirdekleri alınmış vişneler
  • Bir kaç dilim Nektarin

Yapılışı;

  • Pate sablée için, bir elektrikli mikser içerisine tereyağını, tuzu ve pudra şekerini koyun. 'Pulse' düğmesi ile bir kaç kez çevirerek karıştırın. 
  • Yumurta sarısını ekleyip tekrar karıştırıp yedirin. 
  • En sonunda elenmiş unun tümünü katıp bir kaç kez daha çevirin. Homojen bir karışım elde ettiğinizde çıkarıp elinizle kısa sürede toparlayıp bir streç filme sarın. 
  • Buzdolabına kaldırıp en az 4 saat soğutun. 
  • Hamuru açmadan 10 dakika önce dolaptan çıkarın. İki yağlı kağıdın arasında bir merdane yardımıyla 3 mm kalınlığında açın. 
  • Hamuru bir tepsiye aktarıp tekrar buzdolabında yarım saat soğutun. 
  • Fırını 160'C'ye ayarlayın. Hamuru 4 cm eninde ve 11 cm uzunluğunda bir dikdörtgen kesici ile ya da bıçakla en az 8 parça olacak şekilde kesin. Tamamen ayrılmasına gerek yok. Piştikten sonra diktörtgenlerin dışında kalan fazlalıkları ayırabilirsiniz.
  • Isınmış fırında 15 dakika ya da güzelce kızarıncaya kadar pişirin.  
  • Şeftali 'mousse' için şeftali püresini ısıtın.
  • Jelatini ıslanması için soğuk su dolu bir kaseye koyun. 3-4 dakika sonra elinizle çıkarıp suyunu iyice süzüp ısınmış şeftali püresine katın. İyice karıştırın. 
  • Şeftali püresi soğuyup hafifçe kıvam alana dek, yaklaşık 10-15 dakika soğutun. 
  • Soğuk kremayı soğuk ve temiz bir çırpma kabında kuru ve temiz bir elektrikli çırpıcı ile çırpın. Çok sertleşmesine gerek yok. 3-4 dakika yetecektir. Çırpma teliyle bir parça kaldırıldığında yavaşça aşağı düşecek kıvamda olmalı. 
  • Soğumuş şeftali püresine çırpılmış kremanın üçte birini yedirin. Sonra kalanını büyük bir kaşık yardımıyla  dikkatlice yedirin. 
  • 3-4 saat soğutun. 
  • Beyaz çikolata 'mousse' için vanilya çubuğunu sütle beraber kaynatın. Kapağını kapatıp 10 dakika demlendirin. Süzün.
  • Ufak doğranmış beyaz çikolataları temiz ve derin bir kaseye koyun.
  • Sütü tekrar ısıtın ve çikolataların üzerine boşaltın. Silikon bir spatula yardımıyla karıştırarak çikolataların erimesini sağlayın. 
  • Jelatini suda ıslayın. Elinizle çıkarıp süzün ve beyaz çikolata/süt karışımına yedirin. 10 dakika soğumaya bırakın. 
  • Kremayı şeftali 'mousse' yaparken çırptığınız kıvamda çırpın ve aynı şekilde beyaz çikolata karışımına yedirin. 
  • 3-4 saat soğutun.
  • Pastacı kreması için, Sütü vanilya çubuğu ve şekerle beraber kaynatın ve kapağını kapatıp 10 dakika demlendirin. Süzün. 
  • Tereyağını kalın tabanlı ve yuvarlak dipli bir tencerede orta hararetli ateşte eritin. Unu ekleyin ve bir kaç dakika sürekli karıştırarak pişirin.
  • Sütün tamamını bir kerede un/tereyağı karışımına boşaltın ve bir yandan çırpma teliyle sürekli karıştırın. 
  • Ateşin altını kısın. Sürekli karıştırarak krema iyice koyulaşıncaya kadar pişirin. Önce muhallebi kıvamını alacak, daha sonra daha da koyulaşacaktır. 
  • Temiz bir kaseye alıp soğumaya bırakın. 
  • Vişne sosu için vişneleri şekerle birlikte bir tencereye koyun ve şeker eriyinceye kadar kapağı kapalı vaziyette yavaşça ısıtın. 
  • Bir kaç damla limon suyu damlatın ve vişneler saldıkları su içerisinde pişip fazla suyunu çekinceye dek kaynatın. Yaklaşık olarak 8-10 dakika sürecektir.
  • Sosu bir elektrikli mikserde iyice çekin ve süzgeçten geçirin. Soğumaya bırakın. 
Servis etmeden hemen önce hazırlamak için;

  • Tatlıyı bir araya getirmek için tabağın ortasına bir damla vişne sosu sürün.
  • Üzerine bir parça pate sablée bisküvisi koyun. 
  • Pastacı kremasını bir sıkma torbasına doldurun. 
  • Bisküvinin üzerine iki kanal halinde pastacı kremasını sıkın.
  • Ortasına çekirdekleri alınmış, süzülmüş vişneler yerleştirin.
  • Üzerine bir parça daha pate sablée bisküvisi yerleştirin. Bisküvinin üzerine biraz şeftali püresi sürün.
  • Sıcak suya batırılmış kaşıklar yardımıyla şeftali ve beyaz çikolatalı 'mousse' lardan parçalar alıp bisküvinin üzerine koyun. 
  • Şeftali 'mousse' ların üzerine birer parça daha şeftali püresi koyun. 
  • Tatlının üzerine nektarin dilimleri ve vişne yerleştirin. 
  • Tabağa vişne sosu ve şeftali püresinden dökün. 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder